Italia a rămas în amintirea reginei destinația preferată pentru vacanțe și călătorii. După cum mărturisește în jurnalul său, Italia reprezenta „țara care întotdeauna te fascinează într-un mod cu totul deosebit”. În noiembrie 1919 Regina Maria avea să viziteze pentru prima dată Florența. Frumusețile Florenței au fost ca un moment de respiro pentru regină, după anii cumpliți și zbuciumați de război și după întrevederile și negocierile intense de la Paris și Londra cu reprezentanții Marilor Puteri ai lumii”. A vizitat numeroase monumente și clădiri istorice, vechile biserici San Marco și San Miniato, Muzeul Uffizi, Palatul Pitti, atelierul sculptorului Romanelli și Grădinile Boboli.
„Am lăsat farmecul Florenței să ne pătrundă profund în suflet. Totul era încântător, eram într-o stare de extaz, sorbind frumusețea prin toți porii, simțind Italia în adevăratul sens al cuvântului. Am admirat cu dragoste totul, totul. Întreaga Italie este atât de plină de comori”.
Maria, Regina României, Însemnări zilnice (decembrie 1918-decembrie 1919), vol. 1, Editura Albatros, București, 2005.
Călătoria reginei în Italia a continuat și în anul 1924. În luna februarie 1924 a vizitat mai multe orașe printre care: Roma, Veneția, Napoli, Siracuza, Taormina și Palermo. Orașele frumoase ale Italiei au rămas pentru mult timp în anii următori destinațiile preferate ale Reginei Maria.
„Toate aceste locuri le-am văzut vag când eram copil și le-am iubit atunci în mod copilăresc, dar am avut întotdeauna o dorință nebună să le revăd cu un ochi mai matur”.
„Totul îmi este aproape dureros de drag, nu pot explica de ce îmi place atât de mult, ce legătură au toate acestea cu sufletul meu, cu ființa mea interioară, așa a fost întotdeauna, ca și cum într-o altă viață mi-ar fi aparținut. Există o legătură între toate acestea și mine. Nu o pot explica! O profundă satisfacție interioară, un anume sentiment de reîntoarcere la propria mea ființă, fiind într-un fel legată de toate acestea cu rădăcini care-mi ating coardele inimii.”
Regina Maria a României, Însemnări zilnice, vol. 6, Editura Polirom, Iași, 2012, p. 78.
„Nu-mi aminteam ca munții din jurul Neapolului să fi fost atât de înalți. Când, în final, am ajuns pe culme, am început să coborâm într-o splendidă vale abruptă în care pe ambele părți, erau sate aproape incredinil de pitorești care atârnau periculos și care aveau biserici vechi în ruină, castele și turnuri. Coborând tot mai mult fiecare colț, te făcea să strigi de supriză și încântare. Și apoi, brusc, a apărut marea! Am avut o zi frumoasă, iar marea a fost albastră și acești munți stâncoși magnifici coborau până la ea, cu vechile orașe pitorești atât de minunate, care se cuibăreau în fiecare golf, și mai departe, sus pe stânci, sate unde nu-ți puteai imagina că ar îndrăzni cineva să construiască. Atât de fantastic de frumos era totul încât aveai sentimentul că nu era altceva decât o halucinație pe care ți-o crează imaginația. Apoi din nou sus, tot mai sus, pe un alt drum, la fel de înclinit ca și cel pe care coborâsem, sus, tot mai sus, o superbă vale abruptă cu un torent de apă dedesubt, sus tot mai sus până când am ajuns la Ravello, orașul aflat la cea mai mare înălțime”.
Regina Maria a României, Însemnări zilnice, vol. 6, Editura Polirom, Iași, 2012, p. 81.
„Paradisul, în sensul absolut al cuvântului. Acest loc (Ravello) și Taormina sunt punctele culminante ale frumuseții tuturor celor văzute în Italia, locul unde frumusețea există pretutindeni. În aceste ținuturi mi-ar plăcea să mă stabilesc, să trăiesc și să mă odihnesc, cu cei care le-ar iubi ca mine. Din păcate, n-am mai putut zăbovi pentru că mai aveam un foarte lung drum de făcut, și de vizitat – Amalfi. Drumul de-a lungul coastei este atât de frumos, încât nicio descriere nu este de-ajuns, nici un fel de cuvinte nu sunt suficiente, totul este prea puțin, rămâi mut, chiar și exclamațiile de admirație sunt prea mici, ești compleșit de frumusețea naturii, marea și muntele stâncos se adaugă la fantasticele și pitoreștile orășele și sate de pe înălțimiri, totul fiind o combinație perfectă care nu poate fi exprimată în cuvinte”.
Regina Maria a României, Însemnări zilnice, vol. 6, Editura Polirom, Iași, 2012, p.p. 128-129.
„Pitoresc, poetic și melancolie, un farmec aparte pe care-l are Italia, care întotdeauna este țara ce te fascinează într-un mod cu totul deosebit”.
Regina Maria a României, Însemnări zilnice, vol. 6, Editura Polirom, Iași, 2012, p. 124.