VIZITE

Turneul Reginei Maria în America

(Vestul Sălbatic)

„Americanii, în inimile și mințile lor, au făcut din mine un fel de erou și sunt primită ca atare de o națiune care divinizează eroii. Sunt uluită și adesea mă simt umilită în fața virtuților pe care ei cred că le am și pe care le place să le slăvească”.           

Regina Maria

Regina Maria cu coroana de pene a indienilor <br /> Sursă foto: Arhivele Naționale ale României

Vizita Reginei Maria a României în Statele Unite ale Americii a făcut multă senzație în epocă. După ce s-a întâlnit cu președintele american Calvin Coolidge și primarul New York-ului și a impresionat America prin inteligență, viziune politică, frumusețe și eleganță, regina s-a întâlnit cu căpeteniile indienilor din triburile Sioux și Blackfoot. În drumul său spre Vestul Sălbatic, Regina Maria a vizitat ferme, a participat la rodeo și s-a întâlnit cu șefii triburilor indiene din localitățile Dakota de Nord și Mandan, cel mai important fiind marea căpetenie Red Tomahawk.

Regina Maria dând mâna cu Red Tomahawk <br /> Sursă foto: Arhivele Naționale ale României
Fotografie colorizată de Florin Roștariu

Indienii din Tribul Blackfoot au numit-o pe regina Maria „Morning Star”, adică „Luceafărul de dimineață”, în timp ce indienii Sioux au numit-o „Winyan Kipanpi Win”, în traducere „Femeia pe care o chemi”.

Conform istoricului Adrian-Silvian Ionescu, „numele ce i-a fost dat cu această ocazie de indienii Sioux era împrumutat de la viteaza soţie a unui şef din ramura Hunkpapa a indienilor Sioux, Big Head, care participase la multe lupte şi îşi caştigase dreptul de a lua loc la sfat alături de bărbaţi”.

Regina Maria „Winyan Kipanpi Win” - „Femeia pe care o Chemi” <br /> Sursă foto: Arhivele Naționale ale României

Ca semn suprem de respect și de adoptare în trib cu rang de căpetenie, indienii i-au făcut cadou reginei o coroană din pene de vultur, o distincție foarte rară care nu se acordă femeilor decât dacă s-au remarcat prin curaj și sacrificii în timpul războiului. Indienii au ținut discursuri și au dansat în jurul reginei, numind-o „Femeia Războinic”. Cel mai în vârstă dintre șefii de trib indieni, Red Tomahawk, a ținut un discurs în fața reginei conferindu-i titlul de căpetenie onorifică.

Fotografie trimisă de Regina Maria indienilor sioux și semnată cu numele ei indian <br /> Sursă foto: Arhivele Naționale ale României

Apoi regina a fost primită cu mare ceremonie, în faţa unui cort, de indienii costumați în veşminte de sărbătoare, bogat ornamentate cu pene și pictați pe fețe. Au dansat în cinstea reginei, dans care, spune regina, semăna foarte mult cu jocul „Călușarilor” de pe meleagurile românești. În jurnalul ținut în America, regina îi descrie pe indieni drept „un grup pitoresc de războinici fioroşi, exact ca imaginea din cărţile copilăriei noastre”.  Vizita a fost intens fotografiată și mediatizată în epocă. În filmare se poate observa cum Regina Maria se îmbracă în costumația specifică indienilor, cum este ridicată la rangul de șef de trib și cum se plimbă prin corturile indienilor și se bucură de muzica, dansul și spectacolul unic oferit de indieni.

VIDEO Cum a devenit Regina Maria șef de trib

 și sora indienilor Sioux 

„Onorată Femeie Căpetenie

(Siouxii nu au un cuvânt pentru «Doamnă» sau «Înălţimea Voastră» sau «Regină», iar cuvântul femeie este folosit cu toată reverenţa şi respectul)

Vreau să-ţi spun acum câteva cuvinte. Vezi aici pe acest soldat (Maiorul A.B. Welch, F.A.Res – Federal Army Reserves). El este, prin adopţiune, unul dintre ai noştri şi îi spunem frate. El mi-a spus că eşti «cârmuitoarea unei Naţiuni şi o Femeie Războinic». Am trimis peste ocean mulţi dintre tinerii mei ca să lupte cu duşmanul. Oamenii tăi au fost prieteni cu oamenii mei şi au luptat în aceleaşi bătălii. Mi se spune că ai fost activă în acel război (n.a. Primul Război Mondial) şi atunci ai făcut sacrificii. Mi se spune că mulţi dintre tinerii tăi au fost îngropaţi departe de ţară. Noi am discutat despre aceste lucruri. Noi vrem să te onorăm. O femeie nu poartă coroană de pene de vultur decât dacă a săvârşit fapte extraordinare de eroism. Contribuţia pe care ai avut-o în acel mare război ne-a făcut pe noi, care suntem din preerii, să te îndrăgim. Simţim că avem în tine un camarad pe calea războiului. De aceea, îţi ofer acest înalt însemn de bravură şi îţi dau numele «Winyan Kipanpi Win» (Femeia pe care o Chemi) și eşti acum sora mea”.

Adrian-Silvian Ionescu, Regina Maria și America, Editura Noi Media Print, București, 2009, pp. 289-290.

<br /> Sursă foto: Arhivele Naționale ale României

După dans, a urmat apoi o ceremonie de înfrățire, desfășurată în cortul căpeteniei indienilor. Războinicii indieni obișnuiau încă din vechime să se taie în palmă și să își amestece sângele pentru a deveni frați de sânge. Regina nu a făcut acest lucru, fiind preferat un ac, cu care atât ea, cât și căpetenia indienilor, au fost înțepați într-o manieră umană și civilizată, iar apoi sângele lor a fost amestecat de ofițerul care servea drept intermediar. Regina a oferit indienilor o ie românească și piese de artă țărănească, în timp ce indienii i-au oferit la rândul lor daruri tradiționale ale triburilor lor. Așa a devenit Regina Maria șef de trib și sora indienilor din Vestul Sălbatic.

Regina Maria și căpetenia sioux Red Tomahawk <br /> Sursă foto: Arhivele Naționale ale României

Frăţia dintre Regina Maria şi indienii Sioux a continuat şi după protocolul din aşezarea Mandan din statul Dakota de Nord. După plecarea reginei, căpeteniile indienilor i-au trimis o scrisoare prin care își exprimau îngrijorarea că trebuie să străbată un drum atât de lung până în ţara ei și că ar fi trebuit să trimită cu ea doi dintre războinicii tineri, pentru a îndepărta spiritele rele.

<br /> Sursă foto: Arhivele Naționale ale României
Principesa Ileana, Regina Maria şi prinţul Nicolae în Vest <br /> Sursă foto: Arhivele Naționale ale României
Un salut trist de rămas bun <br /> Sursă foto: Arhivele Naționale ale României

„Siouxii îşi exprimă puternica lor speranţă că Femeia-pe-care-o-Chemi a ajuns sănătoasă la coliba ei. Lor li se pare a fi o mare distanţă până acolo, iar călătoria plină de multe pericole pe apă şi pe uscat şi de multe popoare ciudate. Ei doresc să se asigure că ea a ajuns sănătoasă acasă pentru a nu fi îngrijoraţi pentru noua lor soră. Sunt sigur că aceasta este o atenţie sinceră faţă de Majestatea Voastră care indică faptul că ei se simt răspunzători pentru siguranţa dumneavoastră în timpul călătoriei, iar un bătrân războinic a spus că ar fi trebuit să trimită cu dumneavoastră doi dintre tinerii săi războinici pentru ca unul să vegheze ziua şi celălalt noaptea,spre a preîntâmpina spiritele rele şi persoanele nedorite să se apropie de dumneavoastră. Ia românească şi celelalte piese pe care aţi fost atât de amabilă să le dăruiţi, au fost prinse pe stâlpi înalţi în timpul ceremoniilor indiene de la sfatul de la Cannon Ball, şi am ales o femeie bătrână al cărei nume este Crow Ghost, spre a fi custode al acestor articole ce vor fi expuse în viitor, la fiecare ceremonie.

Regina Maria, principesa Ileana şi prinţul Nicolae printre cowboy <br /> Sursă foto: Arhivele Naționale ale României

La ceremoniile mai sus menţionate, cântăreţii şi toboşarii au compus un nou cântec în cinstea dumneavoastră, iar cuvintele sunt după cum urmează: Soldații ei nu s-au mai întors acasă / Ea acum rezistă privind în direcția lor / Ea așteaptă ca Dakotah (Sioux) să fie poporul ei / Ea așteaptă compasiune și ajutorul din direcția aceasta.  […] Mamele de Război au cântat și dansat în cinstea dumneavoastră și în acest moment am plăcerea să vă informez ca «Femeia pe care o Chemi» este o membră onorific a societății ce este cunoscută printre Siouxi drept «Akicita Hunku» sau Mamele Soldaților, iar eu le-am explicat că soldații români erau oamenii dumneavoastră și în consecință erau fiii dumneavoastră. Aceasta este o deosebită onoare pentru că vi se acordă, cu multă strictețe, calitatea de membru”, se arată în scrisoarea trimisă de indieni.

Adrian-Silvian Ionescu, Regina Maria și America, Editura Noi Media Print, București, 2009, pp. 290-292

Regina Maria cu coroana de pene a indienilor <br /> Sursă foto: Arhivele Naționale ale României

VIDEO Cum a devenit Regina Maria șef de trib și sora indienilor Sioux 

EVENIMENTE

Regina Maria și Marea Unire

Pin It on Pinterest

Share This