Despre Proiect
Website www.reginamaria.org este un proiect online informativ dedicat biografiei Reginei Maria a României. Pornind de la complexitatea personalității și vieții Reginei Maria, dar și de la rolul deosebit de important pe care l-a avut în istoria României, website-ul intenționează să se constituie într-un punct de referință în mediul online despre Regina Maria și să reunească date, informații, fotografii și imagini video de epocă, care sunt mai puțin cunoscute, pentru a evoca și promova momente importante din istoria României.
Mediul online a devenit o sursă de informații din orice domeniu. Comunicarea și informarea online au devenit pentru populația activă un lucru indispensabil și aproape imposibil de separat. Informațiile găsite pe internet variază de la subiect la subiect și depinde cu ce anume le comparăm. Calitatea este diferită de la un articol la altul, lizibilitatea este uneori scăzută, majoritatea erorilor sunt de fapt omiteri sau provin din preluări de conținuturi fără a fi verificate și supuse unui proces critic și analitic. O soluție pentru a evita pe cât posibil informarea greșită este ca specialiștii să contribuie cu materiale documentare corecte pe internet, spațiu care a devenit un mediu dinamic și permanent deschis publicului larg atât din țară, cât și din străinătate. Considerăm că este de datoria noastră să contribuim în felul acesta, în mod inedit și semnificativ, la completarea și reconstituirea imaginii și istoriei Reginei Maria, prin diseminarea de informații validate științific.
Reginamaria.org reprezintă continuarea și dezvoltarea proiectului cultural „Regina Maria – Marea Doamnă a Diplomației Europene”, susținut și realizat de Asociația Identitate Culturală Contemporană din București. Proiectul a pornit de la ideea realizării unei expoziții foto-documentare, cu accent pe vizitele externe efectuate în anii postbelici de Regina Maria în statele din Europa și America. Primul vernisaj al expoziției a fost organizat la Florența, în 1 decembrie 2019, de Ziua Națională a României. Mai multe detalii găsiți aici.
Website-ul vine în completarea expoziției de fotografie și pune la dispoziție informații biografice și selecții din fotografii, documente, ziare, cărți, jurnale. Capitolele prezentate sunt destinate cunoașterii vieții și activității Reginei Maria. Informațiile provin din cărți de specialitate, memorialistică, articole și studii științifice, materiale din presa scrisă a vremii. Numeroase selecții de texte, sub formă de citate, au fost extrase și din „Însemnări zilnice” ale jurnalului Reginei Maria.
Cu mici excepții, majoritatea fotografiilor aflate pe website provin din fondurile și colecțiile Arhivelor Naționale ale României (Colecția Documente Fotografice / Fototecă, Fondul Casa Regală și Fondul Arthur Văitoianu), principalul nostru partener. Pe această cale, adresăm sincere și profunde mulțumiri pentru colaborare conducerii Arhivelor Naționale ale României, domnului director dr. Cristian Anița, doamnei director adjunct dr. Alina Pavelescu și domnului dr. Șerban Marin – șef birou Documentare, Publicații și Activități Științifice din cadrul instituției.
De asemenea, dorim să adresăm mulțumiri speciale doamnei Ana Grițco, șef sector Istorie modernă și contemporană din cadrul Muzeului Național de Istorie a Moldovei, pentru amabilitatea de a ne pune la dispoziție fotografiile scanate din patrimoniul muzeului despre vizita Reginei Maria la Chișinău. Recunoștința noastră se îndreaptă și către Florin Roștariu, un român stabilit în Germania, pasionat de prelucrarea fotografiilor vechi, de epocă, cu Regina Maria, care ne-a dat acordul utilizării fotografiilor colorizate, postate pe contul și pagina sa de facebook.
O altă sursă de fotografii la care am apelat este Biblioteca Națională din Paris, Franța. Pe website-ul instituției sunt puse la dispoziția publicului interesat, în anumiți termeni și condiții, un material documentar impresionant din biblioteca digitală. Cercetând cu atenție conținutul digitalizat de pe website, am identificat și o serie de fotografii, foarte puțin cunoscute în România, cu Regina Maria în vizitele sale din Franța și cum a reflectat presa franceză activitatea sa la Paris.
Intenționăm ca website-ul să fie actualizat periodic cu informații și articole de interes despre Regina Maria și despre evenimentele dedicate proiectului cultural organizat de Asociația Identitate Culturală Contemporană (AICC). Suntem deschiși către idei, teme sau subiecte ce pot să ajute la clarificarea, completarea și diseminarea de informații corecte despre biografia Reginei Maria și la apropierea publicului tânăr de istoria României. Pentru orice solicitări, ne puteți contacta la adresa de e-mail [email protected].
Acest proiect este realizat de Asociația Identitate Culturală Contemporană din București.
ECHIPA
Inițiator
Florin Pîrlea
COORDONATOR
Mihai Floroiu
COORDONATOR IT
Liviu Țăranu
Laura alexandra Ostafe
Monica Pîrlea
Ionuț Matei
Oana Cerchia
Vlad Harabagiu
Parteneri instituționali
Asociaţia Identitate Culturală Contemporană (AICC) este o organizaţie nonguvernamentală înființată cu scopul de a promova identitatea culturală românească în context european. AICC dezvoltă proiecte menite să contribuie la promovarea culturii și civilizației românești şi la diseminarea de informații obiective despre România. Mai multe despre proiectele asociației puteți afla vizitând site-ul www.aiccromania.org.