Omagiu inedit, adus Reginei Maria, la Paris. La doi paşi de Turnul Eiffel, începând din 15 octombrie 2019, o stradă din Paris poartă numele Reginei Maria a României. Decizia administrației capitalei franceze reprezintă un gest de recunoștință față de rolul pe care l-a avut Regina în Conferința de Pace de la Paris, din ianuarie 1919. În urmă cu un secol, Regina Maria a susținut cauza României în fața Marilor Puteri. A avut un rol esenţial în recunoaşterea Marii Unirii de la 1918 şi în primirea ţării în tabăra învingătorilor în Primul Război Mondial. Ceremonia de inaugurare a avut loc în prezenţa familiei Regale.

„La inițiativa Ambasadei, susținută de Primăria Paris și de Grupul de prietenie din Adunarea Națională Franceză, o porțiune de pe promenada Senei (din Quai Branly) va purta numele Reginei Maria. Mai exact, este vorba de secțiunea de pe malul stâng, dintre Pont d’Iéna și capătul bd. Suffren. Printr-un astfel de gest, dorim să aducem omagiu celei care în urmă cu 100 de ani pleda cauza României la Conferința de Pace de la Paris și care a rămas în sufletele românilor drept „Mama răniților” și „Regina Întregitoare”, scrie Ambasada României la Paris, într-o postare pe Facebook.

La eveniment, autoritățile franceze au fost reprezentate de viceprimarul Parisului, Catherine Vieu-Charier, de viceprimarul Arondismentului 7 al Parisului, René-François Bernard, de Andre Chassaigne – membru al Adunării Naționale a Franței și de diplomați ai Ministerului de Externe francez. Din partea română au fost prezenți ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, și consilierul de stat Sandra Pralong, care a citit un mesaj din partea șefului statului, Klaus Iohannis. De asemenea, au participat mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale, reprezentanți ai Bisericii Greco-Catolice române din Franța, membri ai comunității românești din Franța.

Pin It on Pinterest

Share This