Pe 12 mai 1924 regina Maria și regele Ferdinand au ajuns la Londra. Au fost primiți oficial la Palatul Buckingham de regina Victoria May și regele George al V-lea al Angliei. Au aparticipat la întâlniri și au purtat discuții cu numeroase personalități ale vieții politice engleze. De altfel, aici în Anglia, regina Maria s-a simțit excelent, lucru care a determinat-o să scrie în jurnalul său personal impresii despre vizita în țara natală.

Sursă foto: Arhivele Naționale ale României
Regele Ferdinand si Regina Maria sosind in Dover (Marea Britanie) in timpul unei vizite de stat. - 12 Mai 1924 Documentare uniforme : Emil Boboescu Colorizare: Jecinci
Sursă foto: Arhivele Naționale ale României

„Aici [în Anglia] mă simt din nou ca peștele în apă. Sunt acasă, în elementul meu … rădăcinile mele și-au găsit pământul lor, mă simt cu adevărat eu însămi, sunt acasă. Mi-am smuls rădăcinile din pământul meu natal ca să le plantez în altă parte. Ele sunt însetate de mulți ani. Acum am pătruns adânc în celălalt pământ, s-au învățat să trăiască acolo. Arborele meu a crescut, mulți se pot odihni la umbra lui, dat totodată rămâne acel dor de țara mea natală, care se trezește irezistibil și profund în mine și mă face să simt că sunt în propria mea lume, că m-am întors la dreptul câștigat prin naștere. Aici fiecare părticică din mine este satisfăcută, hrănită în liniște și fericire dar trebuie să plec – să plec”.

Regina Maria a României, Însemnări zilnice, vol. 6, Editura Polirom, Iași, 2012, p. 6.

Sursă foto: Arhivele Naționale ale României

Vizita Familiei Regale în Marea Britanie a fost o reflectare a prestigiului câștigat de România în timpul Primului Război Mondial. Pe plan diplomatic regina a reușit să consolideze și mai mult bunele relații cu Occidentul și Marea Britanie.

Sursă foto: Arhivele Naționale ale României
Sursă foto: Arhivele Naționale ale României
Sursă foto: Arhivele Naționale ale României

Istoricul francez Guy Gauthier, autor al cărții „Missy Regina României”, referindu-se la această vizită, scria: „Au fost comis-voiajorii excepționali ai diplomației și economiei țării … pe plan diplomatic însă a legat din nou România de aliații săi occidentali și a arătat lumii că monarhia română erau o instituție perfect aptă să conducă țara pe calea progresului și modernizării”.

Apud Regina Maria a României, Însemnări zilnice, vol. 6, Editura Polirom, Iași, 2012, p. 7.

Sursă foto: Arhivele Naționale ale României

Sosirea nostră a fost populară. Eu sunt iubită, chiar dacă ocazional sunt criticată și Anglia este mândră să vadă în mine una din fiicele sale reușite, de care nu are de ce să se rușineze. Chiar și familiei îi face plăcere să-și amintească că sunt una dintre ei, ceea ce dă o notă specială de bucurie acestei primiri foarte regale.

Regina Maria a României, Însemnări zilnice, vol. 6, Editura Polirom, Iași, 2012, pp. 244-245.

Sursă foto: Arhivele Naționale ale României

M-am îmbrăcat într-o minunată rochie de crep marocan, de culoare verde-jad, brodată cu motive mari argintii, care a fost special făcută pentru această ocazie. Mi-am pus toate perlele și mi-am aranjat diadema într-un mod special, ca să-mi dea întrucâtva o înfățișare ca de ev mediu, foarte elegantă și distinsă, cu totul diferit de orice altceva. Familia regală a mers în procesiune, în frunte cu George, care mă conducea ținându-mă de mână. A fost un moment de mândrie pentru mine și eram conștientă că arătam foarte bine, așa că am pășit semeață alături de regele Angliei, simțind că întreaga Românie ar fi bucuroasă de modul în care regina ei a reprezentat-o – acea mică prințesă pe care ei au iubit-o întotdeauna, în secret, dar pe care adesea au chinuit-o în tinerețea ei. Iată-mă aici, ridicând sus numele țării pe care o reprezentam, primită cu mari onoruri de cel mai mare imperiu din lume și cu sentimente calde pentru că m-am întors în comunitate ca una care și-a făcut datoria potrivit concepției Angliei despre felul în care trebuie să se comporte copiii săi.

Regina Maria a României, Însemnări zilnice, vol. 6, Editura Polirom, Iași, 2012, pp. 252-253.

Sursă foto: Arhivele Naționale ale României

O zi mare pentru mine, una plină de emoții, plăcută, fericită și în același timp cu sentimente deosebite. Revenind ca regină în propria mea țară, primirea oficială cu toate onorurile și, pe deasupra, entuziastă, îți umple sufletul de mândrie și satisfacție și-ți face inima să bată cu putere, îți dau lacrimile și ți se pun un nod în gât. […] Sunt cu adevărat fericită și mulțumirea îmi umple sufletul, îmi place să mă trezesc cu sentimentul că sunt la Londra, în Anglia, mult iubita, minunata, splendida Anglie, cu toate tradițiile, frumusețile, curățenia, simțul ordinii și decența sa [] O țară minunată, pe care cu mândrie o numești țara ta natală, țara din care te tragi, punctul de plecare al vieții. Anglia! Anglia!”

Regina Maria a României, Însemnări zilnice, vol. 6, Editura Polirom, Iași, 2012, pp. 242, 250.

Sursă foto: Arhivele Naționale ale României
Sursă foto: Arhivele Naționale ale României

În privința caleștilor, escortei, soldaților etc., a frumuseții și perfecțiunii manifestării, nimic nu-i poate egala pe englezi, și acest lucru mă face să vibrez la mândrie, bucurie și apreciere. Sunt bucuroasă că românii mei pot vedea «d`où je sort». Inima mi-a fost, realmente, copleșită de o sublimă, profundă și puternică satisfacție care m-a cuprins cu totul. Și, în plus, nici un public nu este mai primitor și mai recunoscător ca cel englez. Lor le place să se manifeste și, mai sunt pe deasupra și sentimentali, ceea ce-i face să strige, să plângă și să țipe de bucurie, aplaudă, flutură batiste, pălării, binecuvântează și salută în timp ce treci, și pe toate fețele am citit satisfacția lor: „era este una dintre noi, una dintre noi!”.

Regina Maria a României, Însemnări zilnice, vol. 6, Editura Polirom, Iași, 2012, p. 245.

Sursă foto: Arhivele Naționale ale României

VIDEO Primirea spectaculoasă a Reginei Maria în Marea Britanie

EVENIMENTE

Regina Maria la Londra

 

Pin It on Pinterest

Share This