Am lăsat farmecul Florenței să ne pătrundă profund în suflet. Totul era încântător, eram într-o stare de extaz, sorbind frumusețea prin toți porii, simțind Italia în adevăratul sens al cuvântului. Am admirat cu dragoste totul, totul. Întreaga Italie este atât de plină de comori”.            

 Regina Maria

 

Expoziție la Florența dedicată Reginei Maria – Marea Doamnă a Diplomației Europene

 

Asociaţia Identitate Culturală Contemporană în colaborare cu Arhivele Naţionale Române, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa şi Comunitatea Catolică Română de rit bizantin au organizat în 1 decembrie 2019, la Florența, un eveniment cu dublă semnificaţie: Ziua Naţională a României la Florenţa 2019: 101 ani de la MAREA UNIRE (1918-2019) şi 5 ani de la fondarea Comunităţii (2014-2019). În cadrul evenimentului a avut loc lansarea, în limba italiană, a expoziției de fotografie dedicată Reginei Maria a României, realizată de Asociația Identitate Culturală Contemporană. Fotografiile aduc în prim-plan personalitatea Reginei Maria, implicarea sa în serviciul sanitar din timpul Primului Război Mondial și contribuția la realizarea Marii Uniri din 1918. Expoziția cuprinde și o selecție de fotografii din vizitele externe ale Reginei Maria în statele aliate și prietene României (Anglia, Franța, Italia, Belgia, America).

Din partea oficialităților române a luat cuvântul doamna Daniela Dobre, Consul General al României la Consulatul General de la Bologna, care, conform tradiției noastre românești, a fost primită cu pâine și cu sare. În prezentările lor, invitații au reliefat încă o dată importanța păstrării identității și culturii noastre, precum și contribuția Reginei Maria la dezvoltarea relațiilor europene ale României.

Mihai Floroiu, care este realizatorul acestei expoziţii, din partea Asociaţiei Identitate Culturală Contemporană şi dr. Gabriel Talmaţchi, directorul adjunct al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, au prezentat expoziţia de fotografie Regina Maria a României, Marea Doamnă a Diplomaţiei Europene”, care a fost deschisă până pe 20 februarie 2020.

În deschiderea expoziției, istoricul Mihai Floroiu s-a declarat foarte emoționat că este pentru prima dată când sărbătorește Ziua Națională a României în afara țării, în mijlocul frumoasei comunități românești din Florența. „Este un moment emoţionant pentru noi, românii, pentru că nu marcăm doar sărbătorirea Zilei Naționale a României, ci și sărbătorirea Centenarului Conferinței de Pace de la Paris din 1919, când Regina Maria a fost trimisă la Paris ca să negocieze cu Marile Puteri recunoașterea internațională a granițelor României Mari”.

În alocuțiunea sa, Mihai Floroiu a ținut să mulțumească în mod special Asociației Identitate Culturală Contemporană și Arhivelor Naționale ale României, pentru efortul și susținerea acordată în realizarea acestei expoziții pentru comunitatea românească din Italia.

„Anul trecut (2018) am încheiat anul cu un proiect dedicat Centenarului Marii Uniri şi, iată, avem şansa şi bucuria să încheiem 2019 cu un proiect dedicat Reginei Maria. Este un proiect care aniversează şi un Centenar, un Centenar al Europei, şi anume 100 de ani de la deschiderea Conferinţei de Pace de la Paris, la care ştim că Regina Maria a fost ca un ambasador pentru interesele naţionale ale românilor. Regina Maria a ştiut să-și folosească mai presus de toate farmecul, inteligența, influența și legăturile de familie pentru a susţine interesele României şi, aşa după cum a scris presa franceză după vizita ei la Paris, pentru a pune România pe hartă. Cu toţii cred ca avem de învăţat de la Regina Maria, despre ceea ce înseamnă diplomația regală și modul cum a înțeles să-și slujească interesul național. Talentul Reginei Maria în politica externă este un bun exemplu pentru diplomații și oamenii politici de azi despre cum trebuie construite și dezvoltate relațiile diplomatice și politice cu partenerii noștri occidentaliÎn același timp, considerăm că este un bun prilej de a ne aminti că acum 100 de ani, în noiembrie 1919, Regina Maria ajungea pentru prima dată în Florența. Italia a rămas pentru mult timp în amintirea reginei destinația preferată pentru vacanțe și călătorii și, după cum mărturisea în jurnal, „țara care întotdeauna te fascinează într-un mod cu totul deosebit”. Frumusețile Florenței au fost ca un moment de respiro pentru regină, după anii cumpliți și zbuciumați de război și după întrevederile și negocierile intense de la Paris și Londra cu reprezentanții Marilor Puteri ai lumii”.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de părintele Valer Sician şi concelebrată de părintele Vladimiro Voloshyn, preotul paroh al ucrainenilor catolici bizantini din Florenţa şi don Wieslaw Olfier, preotul paroh la San Frediano. A fost celebrată ca semn de recunoştinţă lui Dumnezeu şi Măicuţei Preacurate într-o biserică plină de credincioşi. După Sfânta Liturghie, doamna Daniela Dobre, Consulul General român la Bologna, părintele Ioan Trandafir, protopopul ortodox român al Protopopiatului Toscana 1 şi părintele Viorel Matei, parohul românilor ortodocşi din Sesto Fiorentino, au vorbit despre semnificația importanței Zilei Naționale pentru românii de pretutindeni. Poeta Geta Tirel şi-a prezentat cartea de poezie pentru copii „Şi aricii visează”.

La finalul programului, pr. Valer a prezentat pe scurt viaţa primului cardinal român, Fericitul Iuliu Hossu, care a citit Declaraţia de Unire în 1918, după care toţi cei prezenţi au participat în Oratorul Comunităţii la un bufet cu produse tradiţionale româneşti într-o atmosferă de bucurie cu cântări de colinde şi cântece tradiţionale româneşti. Au adus un plus de culoare serii un grup de românce care au cântat câteva colinde tradiționale, îmbrăcate în frumoasele costume populare românești. Un colind frumos, ce vestește Nașterea Mântuitorului, ne-a fost cântat și ne-a umplut inimile de bucurie ascultându-l și Pr. Protopop Valer Sician, Pr. Protopop Ioan Bobarnea și Pr. Viorel Matei, care au dat încă o dată dovada faptului că atunci când există dragoste pentru aproape și dedicație pentru misiunea încredințată, biserica rămâne punctul de referință într-o comunitate.

„Biserica „San Pietro din Gattolino” (Serumido) a devenit punctul de referinţă al întâlnirilor românilor din Florența, oferind astfel posibilitatea celebrării Sfintei Liturghii în ritul şi în limba noastră maternă în fiecare duminică, la ora 11:00, şi dumneavostră tuturor celor care prin prezenţă aţi făcut ca evenimentul să devină unul mai special”, a declarat la finalul evenimentului părintele Valer.

Pin It on Pinterest

Share This