Pentru a marca cea de-a 100 aniversare a rolului crucial pe care Regina Maria l-a avut pentru ţara sa în cadrul Conferinţei de Pace de la Paris, din anul 1919, producătorul executiv John M. Florescu alături de canalul de televiziune History au lansat  documentarul „Maria – Inima României”.

Filmul prezintă povestea unei foarte importante epoci din istoria României, văzută din perspectiva Reginei Maria. Născută prințesă britanică, nepoată a Reginei Victoria a Marii Britanii, Maria s-a căsătorit cu Prinţul Moştenitor al României în 1893. A fost în centrul luptei pentru realizarea Marei Uniri din 1918 şi pentru crearea României moderne. Destinul său, al uneia dintre cele mai cunoscute femei din Europa epocii interbelice, a fost influențat de evenimente întâmplate în palatele regale din România, în saloanele Parisului, pe străzile New York-ului, la Kremlin și chiar în Vestul Sălbatic.

Filmul nu evită aspectele mai puţin strălucitoare ale vieţii Reginei. Fiul său, Carol, şi-a dispreţuit părinţii şi când a devenit Rege a alungat-o pe Maria de la curte. Iar când comuniştii au ajuns la putere, în 1945, au şters-o din istorie. 

Conform Hotnews.ro, realizatorii filmului vin în întâmpinarea publicului cu două premiere. Vocea Reginei Maria, care a mai putut fi auzită în unele înregistrări publicate, între altele, de Associated Press sau Pathe, va putea fi auzită acum într-o versiune cât mai apropiată de realitate, fiind eliminate “zgomotele” produse de tehnologia epocii.

Pe de altă parte, vor putea fi văzute pentru prima dată imagini video color cu Regina Maria din Primul Război Mondial, de la Încoronarea de la Alba Iulia și din vizitele externe, imagini ce au trecut printr-un tratament de colorizare cu ajutorul a 12 specialiști. După succesul din cinematografe, pelicula este proiectată gratuit în diferite instituţii, pentru ca această parte de istorie să ajungă la cât mai mulţi tineri. Filmul este narat de actorul Marcel Iureș.

Pin It on Pinterest

Share This