„Maria, Regina României”, un film românesc bazat pe jurnalul Reginei Maria

 

Filmul artistic românesc „Maria, Regina României” (Queen Marie of Romania) este o coproducție româno-britanică și prezintă o poveste bazată pe fapte reale ce are în prim plan figura marcantă a Reginei Maria. Filmul a fost lansat pe 8 noiembrie 2019 la București și ne dezvăluie trăirile și zbuciumul unei regine ce se identifică cu durerea și nevoile unei țări aflate în război, în pericol de a-și pierde integritatea și granițele. Măcinată de boală, ținută captivă foametei și deznădejdei, soarta politică a țării devine extrem de incertă și după Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

Filmul redă o poveste frumoasă și un moment istoric crucial, primăvara anului 1919 – Conferința de Pace de la Paris. Personaj cheie, iubit și apreciat, știind să-și folosească toate atuurile și abilitățile diplomatice, Regina Maria este trimisă la Paris ca să-i influențeze pe cei mai puternici lideri ai lumii de recunoașterea internațională a frontierelor României Mari.

Filmările au avut loc în România și Franța. Au fost puse în valoare locații autentice precum: Palatul Cotroceni, Castelul Peleș, Quai d’Orsay din Paris, iar în post-producție au fost recreate zone din Calea Victoriei, Gara de Nord, Gare de Lyon, Place Vendôme, așa cum arătau în 1919. Scenariul, riguros documentat, se sprijină pe informații din jurnalul Reginei, articole din presa vremii dar și pe declarații ale politicienilor acelor ani, se arată în comunicatul citat de Agerpres. 

Rolul principal aparţine Roxanei Lupu, actriţă ce a ştiut, de-a lungul timpului, să adopte atitudinea, dar şi rafinamentul unor personaje regale marcante, întruchipând-o recent, atât pe regina Elisabeta a II-a („Inside Buckingham Palace” şi „Inside Windsor Castle” – BBC), cât şi pe sora acesteia, prinţesa Margareta („Private Lives of Monarchs”). 

„Acest rol a reprezentat pentru mine o provocare şi o onoare că mi s-a oferit. Am trăit bucurii şi încercări deopotrivă, pe platou fiind pusă faţă în faţă cu diverse provocări. Prin rol sau mai bine spus prin experienţele Reginei Maria, am învăţat despre politică, diplomaţie, perseverenţă, demnitate şi patriotism. A fost mai mult o experienţă de viaţă, dincolo de o experienţă artistică, una pentru care sunt extrem de recunoscătoare”, a afirmat actriţa.

Fimul „Maria, Regina României”, realizat după ideea lui Brigitte Drodtloff, alături de co-scenarista Maria-Denise Theodoru, are în echipă actori englezi, francezi și români, o distribuție ce se pliază pe particularitățile personajelor istorice ale momentului: Roxana Lupu (Regina Maria), Daniel Plier (Regele Ferdinand), Anghel Damian (Prințul Carol al II-lea), Adrian Titieni (Ion I.C. Brătianu), Emil Măndănac (Prințul Stirbey), Ronald Chenery (Georges Clemenceau), Philippe Caroit (Contele de Saint-Aulaire), Richard Elfyn (Lloyd George), Patrick Drury (Woodrow Wilson).

Pin It on Pinterest

Share This