„Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele, frumoasă ţară, care ai trăit în inima mea şi ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă ţară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită.”     

 Regina Maria

 

Prima statuie a Reginei Maria în Marea Britanie

 

În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, Institutul Cultural Român a inaugurat miercuri, 12 decembrie 2018, în orașul Ashford din Marea Britanie, locul naşterii Reginei Maria, prima statuie în cinstea Reginei Maria a României. Statuia este realizată din bronz și are o înălțime de 2,2 metri. Este amplasată în Elwick Place, un spaţiu de mare vizibilitate aflat în mijlocul unui nou centru civic, în proximitatea zonei istorice şi a Parcului Victoria, principala zonă verde a oraşului, care poartă numele vestitei suverane, însăşi bunica paternă a Reginei Maria. Graţie poziţiei centrale în este amplasată, statuia promite să devină, în timp, unul dintre reperele oraşului Ashford, un oraş dinamic şi în curs de expansiune.

Conform comunicatului oficial de presă al ICR, la ceremonia de dezvelire au participat preşedintele ICR, Liliana Ţuroiu, ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, ASR Principesa Elena, Gerry Clarkson CBE, președintele Consiliului Local Ashford, Jessamy Blanford, primarul oraşului Ashford, adjunctul Lordului Locotenent – reprezentantul Reginei Elisabeta a II-a pentru comitatul Kent şi marele şerif al comitatului. Dezvelirea statuii a fost urmată de o recepţie şi de proiecţia unui film documentar dedicat Reginei Maria, realizat pentru TVR de către Camelia Csiki. Opera este realizată de sculptorul Valentin Duicu, absolvent al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti – Secția Sculptură.

Preşedintele ICR, Liliana Țuroiu, a declarat înaintea ceremoniei: „Institutul Cultural Român este onorat să poată evoca personalitatea Reginei Maria prin remarcabila operă de artă a tânărului sculptor român Valentin Duicu. El ne-o readuce pe marea regină în faţa ochilor, aşa cum trebuie să o fi văzut cei care au fost martori la ceremonia încoronării ei ca Regină a României Mari, în 1922. Acest eveniment remarcabil, organizat la inițiativa ICR, stă sub semnul unei femei extraordinare, un exemplu prin frumuseţea şi eleganţa ei, al unei regine ce s-a remarcat prin inteligenţa şi forţa prezenţei sale, prin distincție şi prin cultură, prin talentul de „ambasador irezistibil”, un nume influent al istoriei României şi care se numără printre cele mai importante personalităţi născute în această parte a Angliei. Regina Maria poate reprezenta şi astăzi o sursă de inspiraţie pentru toate acele femei inteligente, curajoase şi fermecătoare care, chiar dacă nu poartă pe cap o coroană, au de apărat valori, de depăşit dificultăți şi de lăsat ceva durabil în urma lor. Este deja cunoscut faptul că, pe tot parcursul anului 2018, Institutul Cultural Român a organizat, atât în ţară, cât şi prin reprezentanțele sale din străinătate, mii de evenimente care vorbesc despre istoria noastră. De data aceasta, însă, lăsăm deoparte vorbele și înfăptuim istorie. Acesta este un proiect unic pentru ICR şi suntem mândri că putem finaliza acest an lăsând în urma noastră o moștenire culturală concretă, chiar în locul de naştere al Reginei.”

La rândul său, Gerry Clarkson CBE, președintele Consiliului Local Ashford, a declarat: „Atunci când Institutul Cultural Român ne-a abordat în vederea ridicării monumentului, am ştiut imediat că locul cel mai potrivit era Elwick Place, acest nou centru care va deveni inima oraşului nostru. Consider că este locul cel mai potrivit pentru omagierea unei personalități care a jucat un rol atât de decisiv în împlinirea idealurilor de unire ale ţării sale de adopţie, imediat după încheierea Primului Război Mondial. Ne dorim ca, din ce în ce mai mulţi locuitori ai oraşului Ashford şi ai comitatului Kent să afle povestea acestei remarcabile prinţese britanice devenită Regină a României.”

Amplasarea statuii este o iniţiativă a Institutului Cultural Român, realizată cu sprijinul financiar al Guvernului României, prin Programul Centenar, derulat de Ministerul Culturii şi Identității Naționale, și în parteneriat cu Consiliul Local Ashford.

 

Sursa: https://institute.ro/arhitectura/institutul-cultural-roman-inaugureaza-statuia-reginei-maria-la-ashford-marea-britanie-4307.html

Pin It on Pinterest

Share This